10 Κορυφαίοι Προορισμοί για Πάσχα στην Ελλάδα

Το Πάσχα κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ελληνική Παράδοση και αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Στην Ελλάδα εορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο από περιοχή σε περιοχή, όπου τα ήθη και τα έθιμα τους διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα, προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες και αναμνήσεις στους επισκέπτες τους.

10 |

Μετέωρα

Ο εορτασµός του Πάσχα στα Μετέωρα αποκτά µια άλλη διάσταση. H απεραντοσύνη της φύσης και η πνευµατικότητα του τόπου δηµιουργεί µια εµπειρία σχεδόν µυστικιστική. Η ατµόσφαιρα στους βυζαντινούς ναούς µε τις µοναδικές αγιογραφίες και τις ψαλµωδίες, είναι υποβλητική. Αξέχαστη θα σας μείνει η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου θα βιώσετε το Θείο δράμα, την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και το αίσθημα της κατάνυξης βρίσκεται στο απόγειο.

9 |

Στεμνίτσα

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του γεμάτου με έλατα όρος Μαίναλου, η Στεμνίτσα κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στον ήλιο, στο πράσινο και στην γαλήνη. Η ανοιξιάτικη φύση της περιοχής σας «προκαλεί» για μεγάλες βόλτες είτε πεζοί, είτε με αυτοκίνητο.

8 |

Λεωνίδιο

Η πρωτεύουσα της Τσακωνίας λάμπει ολόκληρη μέσα στο φαντασμαγορικό σκηνικό που δημιουργούν τα πολύχρωμα αερόστατα που ελευθερώνονται στον ουρανό με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» στις ενορίες και για 30-40 λεπτά τον κατακλύζουν, προσθέτοντας 500-600 αστέρια σ΄ αυτά της ανοιξιάτικης γλυκιάς αναστάσιμης νύκτας. Στα γραφικά σοκάκια του Λεωνιδίου μπορείτε να περπατήσετε και να «μεθύσετε» από το έντονο άρωμα των καμένων νεραντζιών.

7 |

Μονεμβασιά

Η καστροπολιτεία του Ρίτσου χτισμένη σε ένα μοναδικό σημείο του νομού Λακωνίας συνδυάζει φυσική ομορφιά, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία, καλό φαγητό και μια πραγματικά ιδιαίτερη αύρα. Οι λειτουργίες γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια του κάστρου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας.

6 |

Πήλιο

Χωριά που μοιάζουν να βγήκαν από χέρι γλύπτη, τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακή κουζίνα που αποτελεί από μόνη της λόγο για να ταξιδέψει κανείς. Εδώ το Πάσχα ξαναβρίσκει το χαμένο του νόημα. Πάσχα όχι σε ένα αλλά σε 24 χωριά. Τόσα είναι τα χωριά που φωλιάζουν στο Πήλιο και μας περιμένουν για ένα πραγματικό Πάσχα, στην πιο παραδοσιακή μορφή του. Άλλα πιο ανεπτυγμένα και πλούσια τραβούν από μακριά την προσοχή κι άλλα πιο μικρά κι απρόσιτα, προτιμούν να μένουν αόρατα, κρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση.

5 |

Χίος

Οι αμέτρητες εκκλησιές, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα ξωκλήσια ενισχύουν τη θρησκευτική ατμόσφαιρα και το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι στολίζονται μεγαλοπρεπώς, ενώ η περιφορά τους συνοδεύεται από φλογισμένους φανούς που φωτίζουν τον ουρανό. Στη Χώρα οι Επιτάφιοι των μεγάλων εκκλησιών συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό. Το Πάσχα στη Χίο θα βιώσετε μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία στον Βροντάδο, λόγω του εθίµου του ρουκετοπόλεμου, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή.

4 |

Ύδρα

Η Ύδρα έχει αρχοντική ομορφιά και την άνοιξη όλο το νησί είναι ανθισμένο. O Επιτάφιος που πλέει στη θάλασσα τη Μεγάλη Παρασκευή για να ευλογήσει τα νερά και να προστατεύσει τους ναυτικούς, αλλά και το κάψιµο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα, που συνοδεύεται από πανδαιµόνιο πυροτεχνηµάτων, κάνουν ξεχωριστό το Πάσχα στην Ύδρα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιµάνι της Ύδρας πληµµυρίζει από φωταγωγηµένα πλοία που ρίχνουν φωτοβολίδες.

3 |

Πάτμος

Το νησί έχει το δικό του μοναδικό σοφιστικέ και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και γιορτάζει το Πάσχα με κατάνυξη και μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες και ανθόνερο, με θέα το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν στο νησί και εντυπωσιάζουν είναι η Τελετή του Νιπτήρος που τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου και η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που τελείται την Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ενώ το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

2 |

Τήνος

Την αποκαλούν «νύφη των Κυκλάδων» και είναι το νησί της πίστης και των θαυμάτων. Η Τήνος ντύνεται με τα ανοιξιάτικα της και γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της τρόπο, αφού συνδυάζει την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες ημέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές της. Τη Μεγάλη Παρασκευή, επιτάφιοι τόσο καθολικοί όσο και ορθόδοξοι, στολισμένοι περίτεχνα συγκεντρώνονται στην εξέδρα της παραλίας στην πλατεία της Χώρας και εκεί ψάλλονται τα εγκώμια. Στη συνέχεια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

1 |

Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας, όπου συνδυάζονται ενετικά και ορθόδοξα έθιμα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα κεντρικά σημεία της Κέρκυρας φωτίζονται σε μωβ χρώμα, συμβολίζοντας το πένθος της Εβδομάδας των Παθών. Οι φιλαρμονικές του νησιού βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους. Το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών και οι επισκέπτες στήνονται κάτω από αυτά για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία και να φωτογραφηθούν.